Despre cenaclul literar "Mircea Eliade"

Pornit în luna decembrie a anului 2011, din inițiativa profesorilor Simona Sîrghie și Sebastian Doreanu, cu ajutorul doamnei Prof. Univ. Dr. Anca Sîrghie și al preotului Ioan Bogdan de la parohia Sf. Dimitrie cel Nou, cenaclul românesc din statul american de la poalele Munților Stâncoși și-a ales ca patron spiritual pe cărturarul de factură renascentistă, prin varietatea domeniilor abordate (știință, literatură, etc.), omul universal Mircea Eliade.

Ideea de la care au pornit organizatorii a fost  aceea de păstrare a limbii și culturii  naționale printre emigranții români din această zonă, cât și de a le face pe acestea cunoscute americanilor.

Alături de biserică și de organizația locală RAFA (Romanian American Freedom Alliance), cenaclul se dorește a fi o punte de legătură între românii de acasă și cei care au ales să să trăiască pe aceste meleaguri. În același timp, ne dorim să devină și o punte de legătură între generații, astfel ca tinerii româno-americani, născuți aici, să fie familiarizați cu originile, tradițiile și, îndeosebi, cu limba vorbită de părinții și bunicii lor.

Prin natura sa, omul este atras de frumos, de armonie, de idei generoase, de bucuria de a fi împreună cu semenii săi, care indrăgesc, apreciază și admiră aceleași lucruri.

Cenaclul nostru oferă toată această bucurie spirituală pentru că este locul în care se se întâlnesc și se armonizează perfect poezia (și literatura în general) cu muzica, artele plastice, istoria, filosofia și religia.

Cărțile prezentate aici sunt porți ce se deschid spre alte orizonturi, iar scriitorii și artiștii invitați au devenit timonieri ai imaginației.

Vă așteptăm să vă îmbarcați, alături de noi, pe corabia spiritului, într-o călătorie spre lumea frumosului, căci există și asemenea locuri minunate. Găsindu-le, înseamnă că le-ați căutat!

Simona Sîrghie și Sebastian Doreanu, căpitanii corabiei Cenaclul Românesc „Mircea Eliade”